Wat ik van mijn moeder heb geleerd

‘Mam, pap, ik begin steeds meer op jullie te lijken’, zei ik een tijd geleden toen ik een Landrover toch wel heel gaaf vond. ‘Maar ik koop echt nog geen bergschoenen’. Het is echt zo, ik begin steeds meer op mijn moeder te lijken. Ook qua uiterlijk. Ik ben de blonde en kleine versie van mijn moeder. Voor moederdag leek het mij leuk om een blogpost te maken van een paar lessen die ik van mijn lieve moeder heb geleerd.

Dingen van de andere kant bekijken

Mijn moeder heeft mij geleerd om dingen niet alleen mijn eigen kant te bekijken, maar ook naar die van iemand anders. Wat zijn de beweegredenen van anderen om zo te reageren? In welke positie zit diegene? Hoewel ik het vroeger nog wel eens vervelend vond om niet meteen gelijk te krijgen (vooral als puber had ik toch echt altijd gelijk hoor), kan ik me nu wel goed inleven in andere personen.

Maak van een mug geen olifant

Als er teveel beren op de weg zijn, moet er gerelativeerd worden. Het is echt bijna altijd minder erg dan dat het op het moment lijkt. Een wijze les!

Bewegen is key

Haha, deze moest erin mams. Hoe vaak jij wel niet hebt gezegd ‘ga nou sporten’ als ik niet lekker in mijn vel zat. Het erge is: het werkt nog ook. Dus sport ik inmiddels wekelijks en wandel ik veel :).

Blijven doorzetten

Mijn VWO halen, mijn propedeuse aan de universiteit halen en daarna mijn HBO-diploma versneld halen. Dat had ik nooit gekund zonder de wijze les: blijf doorzetten. Ik ben mijn ouders nog steeds dankbaar dat ze mij gestimuleerd hebben om mijn VWO-diploma te halen en om door te zetten om een studie te zoeken waar ik echt gelukkig van word. En dit is alleen nog maar een voorbeeld vanuit mijn studieloopbaan. Zelf zie ik dit doorzettingsvermogen ook bij mijn moeder terug op verschillende vlakken en dat bewonder ik.

Probeer samen zoveel mogelijk herinneringen te verzamelen

Ik weet nog dat mijn moeder ooit tegen mij zei dat ik in een relatie zo veel mogelijk herinneringen moet verzamelen. Blijf niet binnen zitten en Netflixen, maar ga er op uit. Ontdek dingen samen, bouw herinneringen op. Om die reden geef ik mijn vriend ook vaak een ervaring cadeau (zo zijn we vorig jaar naar Soldaat van Oranje geweest voor zijn verjaardag) in plaats van iets materieels. En ben ik van plan om nog veel mooie reizen te maken met mijn vriend.

Wat zijn de belangrijkste of mooiste lessen die jij van je moeder (en/of vader) hebt geleerd? 

2 Comments
 • evelien
  Posted at 07:02h, 14 May Reply

  Wat een lief artikel! En wat lijkt je ontzettend op je moeder. <3
  evelien recently posted…Flower power dressMy Profile

 • Aat
  Posted at 09:52h, 14 May Reply

  Prachtig kado Laura !

Post A Comment

CommentLuv badge