Op banenjacht: gebruik je netwerk (+leuk nieuws!)

De vorige blogpost is goed gelezen zeg, wow! Ik merk dat iedereen het wel kan waarderen dat ik zo persoonlijk mijn banenjacht deel. Daarom typ ik met liefde weer een nieuwe blogpost over de volgende stap. Want, als je weet wat je wilt, hoe kom je daar dan? Mijn antwoord is: met behulp van je netwerk. Dit heeft mijn namelijk ook geholpen (lees het leuke nieuws onderaan de blogpost maar).

Al op de middelbare school heeft iedereen waarschijnlijk wel meegekregen dat netwerken erg belangrijk is. Ik vond het toen altijd maar raar; mensen leren kennen omdat je in de toekomst misschien wel iets van ze wilt. Totdat ik in het eerste jaar van mijn studie zelf mensen kon helpen met het vinden van de juiste studie en een leuke bijbaan. En zelf ook via mijn netwerk aan mijn bijbanen kwam.

Hoe ik mijn bijbaan vond

Al mijn bijbanen heb ik gevonden door en in mijn netwerk. Ik werkte eerst in de kledingwinkel van mijn nicht en daarna werd ik via mijn andere nichtjes voorgedragen bij de bakker. Daarna wordt het interessant. Toen ik na 4,5 jaar besloot te stoppen bij de bakker, wilde ik een relevante bijbaan vinden. Op LinkedIn zag ik iemand een opgepimpt cv plaatsen. Hé, dacht ik, dat kan ik ook! Daarom maakte ik een mini-cv in Indesign en plaatste ik die op Twitter, Facebook en LinkedIn. Ik heb toen mega veel reacties op mijn mini-cv gekregen en uiteindelijk kwam ik bij Qompas terecht.

Spread the word

Als niemand in je netwerk weet dat je op zoek bent naar een baan, hoe kan jouw netwerk jou dan helpen? Niet dus. Laat daarom zo veel mogelijk mensen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe (of misschien wel jouw eerste) uitdaging. Ik heb dit tijdens het zoeken naar mijn eerste grote-mensen-baan weer gedaan door middel van een mini-cv.

Hoe maak je een mini-cv?

Ik heb mijn mini-cv opgemaakt aan de hand van de vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Ik maakte het in Indesign, maar je kunt jouw mini-cv ook in een ander programma maken. Het is belangrijk om als eerst aan te geven in welke regio je iets zoekt en voor hoeveel uur per week. Daarna geef je een korte samenvatting van jezelf, je vaardigheden, je studies en eerdere werkervaring. Zorg dat het relevant is voor de baan waar je naar op zoek bent! Ik gaf dit aan onder twee kopjes: ‘Laura in het kort’ en ‘studie & ervaring’. Ik heb ook een ‘link’ naar mijn LinkedIn-profiel erin verwerkt, voor als iemand meer informatie over mij wilde. Als je klaar bent, kun je jouw mini-cv in al jouw netwerken delen!

Ik heb een baan!

Misschien ben je wel als eerst naar beneden gescrolld voor het leuke nieuws. Nou, hier is het hoor. Ik heb een baan per 1 november! Morgen dus al! Ik ga fulltime als social & content expert werken bij een heel leuk mediabureau. En wat het leuke is? Ik heb mijn eerste baan gevonden via mijn netwerk. Mijn cv is doorgestuurd en op basis daarvan ben ik uitgenodigd voor een eerste (en uiteindelijk ook tweede) gesprek. Onderschat je netwerk dus niet!

Heb jij nog tips om je netwerk te gebruiken? 

11 Comments
 • Demi
  Posted at 14:01h, 31 October Reply

  Klinkt handig, maar gaat helaas niet voor iedereen zo makkelijk op natuurlijk. Want wat nou als je iets super specifieks gestudeerd hebt, maar op zoek bent naar iets heel anders? Dan heb je niet zoveel aan je opgedane netwerk kan ik je vertellen Afijn. Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Go rock it girl!

  • laurahelene
   Posted at 16:55h, 04 November Reply

   Daar ben ik het niet helemaal mee eens :-). Je doet meestal naast je studie allerlei ervaring op (bijbanen, hobby’s, vrijwilligerswerk, nevenactiviteiten, etc.) Ik denk dat je daarmee ook genoeg relevante vaardigheden/kennis opdoet!

 • Laura
  Posted at 14:23h, 31 October Reply

  Daar ben ik het niet helemaal mee eens :-). Je doet meestal naast je studie allerlei ervaring op (bijbanen, hobby’s, vrijwilligerswerk, nevenactiviteiten, etc.) Ik denk dat je daarmee ook genoeg relevante vaardigheden/kennis opdoet!

 • Aat
  Posted at 18:11h, 31 October Reply

  Succes namens ons !!!

 • Ria van den Oever
  Posted at 20:00h, 31 October Reply

  Gefeliciteerd met je baan. Super. Veel succes morgen op je eerste dag.

 • Hester
  Posted at 23:46h, 03 November Reply

  Superfijn dat je een baan hebt! Ik heb een bijbaantje via een alumni van mijn dispuut waar ik toevallig tegenover zat op mijn dispuutsgala afgelopen zomer, dus ik begin er nu ook echt in te geloven dat je netwerk heel goed kan werken. En je hoeft niet eens met iedereen op een neppe manier ‘aan te pappen’, maar gewoon mensen toevoegen op Facebook/LinkedIn of ze af en toe even spreken in combinatie met het openbaar maken dat je op zoek bent naar iets is volgens mij wel echt de gouden combinatie 🙂

  • laurahelene
   Posted at 16:55h, 04 November Reply

   Wat leuk! Nee precies, ik heb ook de techniek aangeleerd om ‘echt’ te netwerken. Wie weet wat je voor elkaar kunt betekenen 🙂

 • Mevrouw Marloes
  Posted at 20:34h, 04 November Reply

  Wat leuk zeg! Ik heb al vaker zo’n opgepimpt cv gezien en ik vind dat er altijd veel leuker uitzien dan een normaal cv.

 • Shirley
  Posted at 09:18h, 05 November Reply

  Gefeliciteerd, wat goed! En inmiddels ben je zelfs al begonnen. Hopelijk gingen de eerste dagen goed. Veel succes met de eerste volle week die eraan komt.

 • Talitha
  Posted at 16:05h, 05 November Reply

  Ik heb mijn huidige baan ook gevonden via een vriendin! Ik had eigenlijk al een baan, maar toen gingen we es koffie drinken en zat ik na vijf minuten al mijn hart uit te storten over hoe vre-se-lijk niet naar m’n zin ik het daar had. En dat ik een andere baan wilde zoeken, Toen zei zij: hé, ik heb net een vacature gezien waarbij ik echt meteen aan jou moest denken! Die liet ze me zien, ik was meteen geïnteresseerd, heb gesolliciteerd en bam: een nieuwe baan, en deze keer wel eentje die ik geweldig vind! En dat allemaal omdat ik haar heb verteld dat ik een andere baan wilde, want anders had ze me die vacature nooit laten zien, natuurlijk. Dus yep, totally agree met je tips!

 • Marieke | Bluebell Forest
  Posted at 10:45h, 09 November Reply

  Ten eerste gefeliciteerd! Wat tof!! En wat een mega goede tip, zo’n mini-cv. Ik ben nu mijn cv aan het opmaken in indesign, maar ik kan natuurlijk super goed hierbij ook een mini-cv maken (in dezelfde stijl) die ik dan kan gebruiken op social media oid.
  Marieke | Bluebell Forest recently posted…Herfst capsule wardrobe updateMy Profile

Post A Comment

CommentLuv badge