23 levenslessen op mijn 23e verjaardag.

Vandaag ben ik 23 geworden. Bizar eigenlijk, hoe oud dat op dit moment even voelt. Terwijl ik voor velen nog best jong ben natuurlijk. Toen ik nog een kind was, dacht ik altijd rond mijn 23/24e alles voor elkaar te hebben. Een huis, een man… Lekker vroeg, ha-ha. De realiteit is gelukkig even anders. Over precies een maand lever ik mijn scriptie in en dán pas begint het volwassen leven echt. Toch heb ik in die 23 jaar op deze aardbol al best veel geleerd…

1. Alles komt (bijna altijd) goed

Hoe donker en uitzichtloos iets ook lijkt te zijn, alles komt goed. Of het nu om een verdrietige periode gaat of gewoon een rotdag. Alles komt goed.

2. Keuzes maken is niet eng

Ik ben altijd bang geweest om de verkeerde keuze te maken, bijvoorbeeld tijdens het switchen van studie of het kiezen om te stoppen met mijn bijbaan. Uiteindelijk zijn al deze keuzes goed uitgepakt.

3. Je hoeft je niet te schamen om hulp te vragen

Kom je zelf ergens niet uit? Zit je vast? Het is echt niet erg om hulp te vragen. Of je nu hulp vraagt aan een collega, een familielid of een psycholoog. Je hoeft je nergens voor te schamen.

4. Wespen zijn eng

En daarom heb ik geleerd dat ik maar uit de buurt moet blijven van wespen.

5. Blijf lezen

Hoe makkelijk en aantrekkelijk het ook lijkt om de vrije uurtjes te vullen met nutteloos scrollen door Facebook of Instagram, pak er ook eens een boek bij. Lees, ontspan en raak jezelf kwijt ik andermans verhaal.

6. Diepe gesprekken hebben is belangrijk

Je leert elkaar veel beter kennen als je open staat voor diepgaande gesprekken. Ik heb dus echt wel geleerd dat dit belangrijk is in een relatie. Het is belangrijk om hier tijd voor te maken.

7. Koriander is vies

Het smaakt naar zeepsop en het kan een heel gerecht verpesten. Bah.

8. Het helpt om dingen op te schrijven

Soms zit mijn hoofd vol. Ik zie dan eigenlijk door mijn bomen het bos niet meer. Het helpt mij dan altijd om het op te schrijven. Lijstjes maken, van me af schrijven. Als ik iets op papier heb gezet, kan ik meestal beter nadenken.

9. Verliefd zijn is fijn

Meer hoef ik hier niet over te zeggen toch?

10. Vergeet niet te ontspannen

Het is verleidelijk om door te gaan met de drukte van de dag. Na werk even boodschappen doen, koken, de was doen en oh, ook nog even mails beantwoorden. Neem ook eens tijd om te ontspannen en om niks te doen. Hoe nutteloos het ook lijkt, ik neem er altijd mijn tijd voor. En merk dat ik dan beter een drukker periode doorkom.

11. Sporten is belangrijk

Ja mams, ik heb echt wel naar je geluisterd. Sporten is belangrijk. Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid.

12. Waardeer je vrienden en familie

Want die staan altijd voor je klaar als je het nodig hebt. Of je nu je sleutel vergeten bent of even moet zeuren over het openbaar vervoer, ze staan voor je klaar en dat moet je niet vergeten.

13. Je kunt altijd een ander pad kiezen

Dit slaat terug op punt 2. Ik ben zelf vaak bang dat een keuze definitief is, maar ik heb geleerd dat je altijd een ander pad kunt kiezen wanneer dit nodig is.

14. Geluk zit in details

We streven vaak naar het grotere geluk en zoeken ons geluk ook in grote dingen. Maar ik kan ook genieten van een mooie vlinder die voorbij fladdert of een voorbijganger die me begroet.

15. Een rustig leven is oké

FOMO (Fear Of Missing Out) komt veel voor. Bijna word ik er mee aangestoken, maar niet helemaal. Ik ben namelijk tevreden met een rustig leven. Waarin ik lekker op mijn zaterdagmiddag (en soms stiekem zaterdagavond) geniet van een kop thee met een roze koek op de bank.

16. Wat je aandacht geeft, groeit

En hier schreef ik een hele blogpost over.

17. Neem genoegen met het kleine

Je hoeft niet het duurste van het duurste te hebben, want wat schiet je daar mee op?

18. Verzamel herinneringen

Ik vind het zelf belangrijk om herinneringen te verzamelen, in plaats van spullen. Soms is een ervaring het mooiste cadeau dat je kan geven.

19. Wees niet te streng voor jezelf

Een dosis zelfliefde is nooit verkeerd.

20. Van fouten maken leer je

Ik ben zo’n iemand die het vreselijk vind om een fout te maken (iets met perfectionisme). Maar het is echt zo… Van fouten maken leer je.

21. Blijf altijd jezelf

Iedereen prikt er zo doorheen als je je anders voordoet dan dat je eigenlijk bent. Als puber-Laura kon ik me behoorlijk druk maken over wat iedereen van mij vond (en soms ook nog wel eens). Maar het is juist bijzonder en mooi hoe jij zélf bent, met al je aparte trekjes erbij.

22. Blijf jezelf ontwikkelen

Een mens is nooit af. Blijf bijleren, sta open voor nieuwe meningen, stel vragen en blijf nieuwsgierig.

23. Vier de dingen die gevierd moeten worden, ook de kleine dingen

En met deze levensles sluit ik deze blogpost af, want ik ga vandaag en morgen mijn 23e verjaardag vieren!

Welke levenslessen zijn voor jou belangrijk geweest?

 

 

4 Comments
 • evelien
  Posted at 07:58h, 02 September Reply

  Wat een fijne levenslessen, ik heb ook geleerd dat meestal bijna alles goed komt.
  En ja koriander is zo vies haha!!
  Liefs,
  Evelien

 • Joyce - LemonyLifeNL
  Posted at 10:15h, 02 September Reply

  Mooie lessen beschrijf je! Mijn grootste levensles is dat ik soms dingen los moet laten. Ik hoef niet alles op te lossen en niet alles is mijn verantwoordelijkheid! Al heb ik hier af en toe nog steeds moeite mee haha.

 • Madelon
  Posted at 10:40h, 02 September Reply

  Wat een fijne en mooie levenslessen!

 • Hester
  Posted at 23:45h, 05 September Reply

  Alweer veel te laat natuurlijk maar still: gefeliciteeerd! 2 & 13 zijn wat minder ‘standaard’ lessen denk ik waar ik in elk geval nog wel mee te maken ga krijgen, dus goed om te lezen 🙂

Post A Comment

CommentLuv badge