Beginnersguide: Hoe begin je met (wedstrijd)zwemmen?

Wisten jullie dat ik van mijn 10e tot 16e op wedstrijdzwemmen heb gezeten? Op amateurniveau hoor, maar toch lag ik vier keer in de week in het zwembad en heb ik een bakje vol met medailles. Ik ben allang gestopt met zo vaak zwemmen, maar toch ga ik regelmatig nog baantjes trekken in het zwembad. Ze zeggen namelijk niet voor niets dat zwemmen een van de gezondste sporten is! Mij leek het leuk om voor jullie een beginnersguide te maken voor als je ook wil beginnen met zwemmen. En dan niet voor het al babbelend en theeleutend schoolslag zwemmen (want dat kan iedereen), maar echt conditie zwemmen.

Waarom zou je gaan zwemmen?

Nou, bij het zwemmen gebruik je bijna al je spieren als je verschillende slagen traint. Ook is de kans op blessures minder, want je lichaam wordt natuurlijk gedragen door het water. Bij hardlopen moeten je knieën bijvoorbeeld veel gewicht opvangen mij elke stap en dit is bij zwemmen niet het geval. In de periode dat ik zwom heb ik echt nog nooit een blessure gehad. Het enige wat ik er soms aan overhoud is spierpijn, haha. Ook is zwemmen goed voor je longcapaciteit, omdat je bij enkele slagen toch je adem in moet houden.

Waar moet je geld aan uitgeven?

Zoals bij elke sport kun je het zo gek maken als je wilt. Ik raad aan om sowieso de basis te kopen: een (sport)badpak of zwembroek, een badmuts en een zwembril. In de sportwinkel kunnen ze je adviseren welke zwembril het beste bij jouw hoofd past, maar de regel in het algemeen is dat de zwembril op je hoofd moet blijven zitten als je de bril op zijn plaatst drukt. Een badmuts voor vrouwen (en mannen met langer haar) is handig, omdat je zo minder weerstand hebt in het water én je haren niet in de weg zitten.

Verder kun je ook nog flippers, een plankje en een pullboy aanschaffen.

img_7350Waar ga je zwemmen?

Je kunt zelf een dag (of een paar dagen) inplannen om te gaan zwemmen bij het zwembad in je buurt. Meestal zijn er vaste tijden waarbij er banen gezwommen kunnen worden. Je kunt natuurlijk jezelf ook aansluiten bij een vereniging. In Leiden is er bijvoorbeeld een studentenzwemvereniging en dit zal vast in andere steden ook het geval zijn. Het voordeel van bij een vereniging gaan, is dat je goed de technieken (zoals alle slagen en keerpunten) leert en verbetert.

Hoe ga je trainen?

Ik start elke training met het loszwaaien van mijn armen, schouders en benen. Dit om mijn spieren warm te maken, voordat ik het water induik.

Op internet zijn verschillende trainingsschema’s te vinden. Persoonlijk train ik nog niet echt specifiek voor iets (ik moet eerst nog een beetje mijn basis-conditie terugkrijgen), maar ik zwem gewoon 45/60 min lang verschillende slagen met korte rustpauze’s ertussen. Ik begin meestal met 4 x 50 meter schoolslag op rustig tempo, gevolgd door 4 x 50 meter borstcrawl en daarna volg ik een zelf-bedacht schema.Als je persoonlijke trainingsschema’s wilt en niet bij een vereniging gaat zwemmen, kun je voor €29,95 per jaar lid worden van ‘Mijn Zwemcoach‘ van de KNZB.  Je krijgt hierbij een persoonlijk trainingsschema, deelname aan een techniekclinic en veel tips&trics. Via deze link kun je ‘Mijn Zwemcoach’ een maand gratis uitproberen!

Natuurlijk kun je ook gewoon op Google op zoek naar trainingsschema’s voor beginners of gevorderde zwemmers. Op de YouTube-pagina van Speedo NL staan ook handige filmpjes voor de techniek achter de slagen.

Zwem jij ook? Of lijkt het je wel iets om ermee te beginnen? Let me know!

5 Comments
 • Aat
  Posted at 09:00h, 08 February Reply

  Lieve Laura,
  Wat een leuk stukje over de tijd dat je ging zwemmen. en het mag best gezegd worden dat je heel goed was.
  Zelf ga ik met mijn oude lijf ook iedere week zwemmen,maar ik kom niet verder dan schoolslag,gewoon omdat ik geen zwemdiploma hebt.Ik leerde in zee zwemmen. Een nichtje hield haar handen onder mijn
  Ijf en zij zei wat ik met mijn armen en benen moest doen tot dat ik bleef drijven.
  Maar iedere week ga ik met een vriendin zwemmen. Heerlijk!!! Je oma

 • Wendy
  Posted at 13:39h, 08 February Reply

  Ik heb ook een tijd op wedstrijdzwemmen gezeten. Ik deed mee aan diverse meerkampen en ook aan clubkampioenschappen. Veel punten gezwommen voor mijn zwemclub en af en toe ook een medaille. (Sowieso kregen we bij elke wedstrijd een deelname medaille, dus ook ik heb een behoorlijke doos vol) Ik deed het wel echt voor mijn plezier en niet persé voor het winnen. Toen ik dan ook voor de kernploeg gevraagd werd (de ploeg met daarin de beste zwemmers van verschillende leeftijdscategorieën), heb ik vriendelijk bedankt. Het zou namelijk betekenen dat ik elke dag zo’n beetje in het zwembad zou liggen en ik andere hobby’s moest gaan laten.
  Ik heb trouwens nooit gezwommen met een badmuts of zwembril. Ik vond dat zo irritant en kreeg daar altijd hoofdpijn van. Mijn haar ging gewoon in een strakke staart of knot en last van chloor o.i.d. heb ik nooit echt gehad met m’n ogen.

 • Arjanne
  Posted at 21:58h, 09 February Reply

  Ik ga heeel soms met mijn vader mee zwemmen, en op vakantie zwem ik echt iedere dag, zo leuk! Ik zou het best eens wat vaker willen doen… 🙂

 • Hester
  Posted at 20:38h, 10 February Reply

  Ik heb een tijdje (anderhalf jaar denk ik?) elke donderdagavond gezwommen met mijn moeder om het revalidatieproces van een breuk in mijn schouder/bovenarm wat soepeler te laten verlopen. Goede herinneringen aan, want het was echt even iets heel anders in de rest van je week (alleen al omdat je je telefoon er gewoon écht niet bij kan houden haha), ik vond het heel erg leuk om te doen, en het was altijd super gezellig. Echt ‘wedstrijd’zwemmen kan ik het niet noemen want ik deed alleen de schoolslag en ik kan niet eens onderwater zwemmen maar op een gegeven moment ga je wel merken dat het soepeler gaat, dat je sterker wordt, dat je sneller gaat en dat je er echt van gaat houden. En nog een voordeel: je voelt je als het zomer wordt niet opeens geconfronteerd met je lichaam in een bikini/badpak, want dat doe je gewoon het hele jaar door. Chille tips!

 • Joris de Witten
  Posted at 15:36h, 06 September Reply

  Vroeger vond ik zwemmen altijd niets. Nu zou ik graag wat baantjes willen trekken alleen is er helaas geen zwembad in de buurt. Alleen een buitenbad maar dat vind ik toch wel erg koud. Misschien ga ik toch wat vaker naar het binnenbad om wat baantjes te trekken. Super bedankt voor je tips!

Post A Comment

CommentLuv badge