Tips voor jouw journal

Het is eigenlijk jammer dat ik niet vaker mijn Midori Traveler’s notebook erbij pak. De laatste keer dat ik echt pagina’s vol met de hand heb geschreven is in februari/maart. Ik weet nog hoe de woorden zo uit mijn hand vloeiden en ik een hele ochtend bezig was met schrijven. Zonder afleiding en pauze. De woorden die ik wilde schrijven, moesten gewoon op papier terecht komen en niet digitaal. Nu merk ik juist dat ik gelukkig word van rammen op het toetsenbord. Online mijn verhaal en ervaringen kwijt kunnen in de vorm van blogjes. Om mijn inspiratie en o-zo-spannende avonturen met jullie te delen. Toch pak ik de laatste tijd steeds vaker mijn notitieboek erbij (voor de kleine lijstjes), omdat ik het mis. Ik verzamelde voor jullie wat tips voor journaling, want die tips heb ik zelf ook even nodig!

Waarom is een journal leuk?

Veel schrijvers en bloggers zijn gek op notitieboekjes. Ik dus ook! Vroeger schreef je vast wel eens in een dagboek. Althans, je deed een poging tot en vergat het na een week weer (of was dat alleen ik?). Tegenwoordig is het bijhouden van een journal dé manier op je gedachten op een rijtje te zetten. Hierin kun je alles kwijt wat je inspireert of interesseert. Het is dus, naar mijn mening, niet hetzelfde als een dagboek. Een journal is veel meer dan dat. Wat er dan zo leuk aan is? Je mag ten eerste een leuk notitieboekje uitkiezen. Wordt het een Moleskine (ze hebben nu ook Harry Potter edities!), een Midori Traveler’s notebook of eentje van de Hema? Ook is het leuk om weer eens met de hand te schrijven. Foutjes mogen gemaakt worden en geven juist wat extra’s aan je gebrabbel in je notitieboek. Ook is het heerlijk om een plek te hebben waar je alles kwijt kan. Van lijstjes tot korte verhaaltjes, het maakt allemaal niet uit. Ten slotte maakt het niet uit als je korte of lange pagina’s wil schrijven, it’s up to you.

Verschillende manieren

Je hebt verschillende manieren voor het bijhouden van een notitieboekje. Zo ziet mijn Midori er heel rommelig uit, met op de ene pagina een lijstje van boeken die ik wil lezen en op de andere pagina een héél verhaal met mijn gedachten over iets. Ik vind dit heerlijk. Je kunt, om deze chaos te voorkomen, het bijvoorbeeld op de Bullet Journal manier indelen. Dit is een systeem om je notitieboekje te ordenen. Dit systeem kun je in principe in elk notitieboekje gebruiken. Sabine Metz heeft daar een heel goed blogje over geschreven.

Journal prompts

Op Pinterest vind je een miljoen ideeën om over te schrijven als je zelf een keer inspiratieloos bent. Maar ook als je niet inspiratieloos bent, zijn er een hoop leuke onderwerpen om over te schrijven te vinden. Ik heb de leukste even verzameld:

write-more-often

Neem je journal overal mee naartoe

De laatste tip die ik je wil meegeven is: neem je notitieboekje overal mee naartoe. En dan echt overal mee naartoe. Het is mij al zo vaak overkomen dat ik in de trein zat en ineens inspiratie had voor iets en het nergens anders kwijt kon dan in mijn telefoon. Bah. Elke keer baalde ik weer dat ik mijn Midori niet had meegenomen, dat ik bijna de neiging had om op het station een nieuw notitieboekje te kopen om het daarin op te schrijven. Dus, stop je journal ALTIJD in je tas en vergeet geen pen mee te nemen, anders heb je er alsnog niet veel aan ;-).

 Hou jij een journal bij?

8 Comments
 • Manon
  Posted at 17:56h, 24 November Reply

  Leuke tips!

 • Nathalie
  Posted at 18:59h, 24 November Reply

  Ja, ik neem ‘m altijd mee. Ik schrijf er voor mijn zin alsnog te weinig in maar het meenemen helpt al wel enorm veel. Denk dat ik vanavond in de trein weer even ga schrijven 🙂

 • Irene
  Posted at 19:04h, 24 November Reply

  Vroeger had ik altijd zo’n klein boekje van de Hema bij me waar ik ook echt ALLES in opschreef. Tegenwoordig niet meer. Heb alleen zo’n groot notitieboek op m’n bureau. Beetje hetzelfde principe maar die blijft dus gewoon liggen. Wel een leuk inspiratielijstje met dingen om over te schrijven. Heb het even opgeslagen! 🙂

 • evelien
  Posted at 21:11h, 24 November Reply

  Ik heb een lange tijd een journal bijgehouden en vond het zo leuk! Ik krijg nu weer helemaal de kriebels om er een te beginnen <3
  Liefs,
  Evelien

 • Bente
  Posted at 21:38h, 24 November Reply

  Leuke tips! Ik hou zelf geen journal bij nee, ik denk dat ik dat, net als een dagboek 😉 inderdaad een weekje vol zou houden. Maximaal.
  Mijn journal is eigenlijk mijn blog, dus hoewel hij digitaal is heb ik dan toch een soort van journal 🙂

 • Benthe
  Posted at 09:25h, 25 November Reply

  Ik heb heel veel verschillende journals, eentje voor mn persoonlijke dagboek, eentje waar ik alle ideeën inschrijf die te maken hebben met ondernemerschap en eentje met al mn ideeën voor mn blog. Ik neem ze idd vaak mee, dus mijn tas is aardig zwaar kan ik je vertellen ????. Leuke ideeën heb je hier verzameld om over te schrijven! Liefs, fijne vrijdag ????

 • annouska
  Posted at 11:53h, 25 November Reply

  Ik ben toevallig van de week via pinterest op het idee gekomen om mijn leven te gaan ordenen door een ‘bullet journal’ te maken vanaf januari. Momenteel ben ik hard met voorbereiden van mijn bullet journal zodat ik hem straks optimaal kan gebruiken. Ik hoop daardoor meer uit mijn leven te halen en vooral wat meer structuur te hebben in mijn leven die mij helpt motiveren om dingen te blijven doen.

 • Roos
  Posted at 00:54h, 29 November Reply

  Wat een leuk stukje. Ik ben helemaal fan van notitieboeken! Op het moment heb ik een journal voor de dagelijkse gedachten en belevenissen, een schrift voor bij een boek waar ik in lees (waar je werkt aan wat je wil met je leven etc), en een aantal verschillende voor mijn yogalessen en lesplanningen met leerlingenlijstjes etc. En nog een heel aantal lege die wachten op een mooie bestemming.
  Ik was trouwens zo iemand die het wel super braaf volhield om te schrijven. Ik had de deal met mezelf gemaakt dat als ik elke dag of iig vaak zou schrijven in gewone saaie schriftjes, ik voor de volgende een mooi notitieboek zou mogen kopen. Ik heb nu een doos vol met allerlei school schriftjes en prachtige notitieboeken! Heel leuk.

Post A Comment

CommentLuv badge