Wat je aandacht geeft, groeit

Deze uitspraak heb ik de laatste tijd vaak gehoord. Ik krijg dan ook een beetje het idee dat deze uitspraak er niet voor niets is. Het is natuurlijk niet zo dat hoe langer je naar je bankaccount kijkt, hoe hoger je saldo wordt. Was het maar zo’n feest. Dan had ik nu uren ‘aandacht’ gegeven aan mijn studentenkamer, zodat het zou groeien tot een volledig huis. Met zwembad, sauna en een badkamer met bad. Oké, dit is flauw. Het is dus een niet allesomvattende uitspraak, dus ik zou het ‘alles’ in de uitspraak weghalen. Wat je aandacht geeft, groeit.

Aandacht voor de negatieve dingen

Eerst even over die ene valkuil waar ik zelf in gevallen ben. Ik geef soms te veel aandacht aan negatieve dingen. Ik ben een piekerprinses en kan heel soms nogal aandacht geven aan deze negatieve piekergedachten (want, wanneer zijn die piekergedachten nou eens positief?). Wat als ik dat tentamen niet haal? Wat als het verven van mijn muur helemaal mislukt? Wat als dit en dit fout gaat? Dat piekeren leidt natuurlijk nergens naar, want die negatieve dingen groeien alleen maar, omdat je er aandacht aan geeft…. Simpel als dat. Zo blijf je natuurlijk door piekeren, omdat het probleem in je hoofd alleen maar groeit.

Maar ook andere dingen kunnen op een negatieve manier groeien, als je er aandacht aan geeft. Focus je je op de negatieve dingen op je werk? Dan lijken er ineens alleen maar negatieve dingen te zijn op je werk. Focus je je op chagrijnige mensen op het station? Dan zie je de blije mensen niet meer.

Hoe je die groei van negatieve dingen dan doorbreekt? Is ook simpel gezegd (maar niet simpel om uit te voeren): focus op de positieve dingen en probeer de situaties om te keren.

Focus op de positieve dingen

Als je de positieve dingen in het leven meer aandacht geeft, gaan die fijne dingen ook groeien. Zo merk ik in blogland, dat als een blogger veel positieve aandacht geeft aan zijn of haar blog, dat die blog dan ook ineens véél leuker wordt. En groter.

Praat over al het positiefs in je leven. Hou een dagboekje bij met alle positieve dingen die er die dag gebeurt zijn. Hierdoor worden de negatieve dingen ook minder belangrijk en maak je ruimte om de leuke en fijne dingen te laten groeien. Klinkt zweverig, maar hallo, volgens mij is het wel waar.

Keer situaties dus om

Als je niet wilt dat je een onvoldoende haalt voor dat tentamen, focus je dan op het halen van dat tentamen. Als je geen ruzie wilt, focus je op de liefde. Als je niet wilt dat je blog doodbloedt, focus je dan op het schrijven van leuke artikelen. Blijf de negatieve dingen niet voeden met tijd en energie, maar probeer de situaties om te keren om te kunnen focussen op de positieve dingen.

Zo probeer ik nu mijn blog (en eigen bedrijfje) genoeg aandacht te geven. En ook mezelf. Niet dat ik in de lengte of breedte wil groeien (ha-ha), maar ik geef mezelf aandacht om verder te ontwikkelen.

Wat denk jij over de uitspraak?

5 Comments
 • Stella
  Posted at 10:49h, 18 November Reply

  Ik kan het alleen maar met jou en deze uitspraak eens zijn Lau! X

 • evelien
  Posted at 10:54h, 18 November Reply

  Inderdaad wat stella zegt, AMEN. Dit is zo waar en ben het er helemaal mee eens!
  Ik probeer me ook minder druk te maken door lijstjes te maken en te denken what if? De wereld stort niet in!
  Liefs,
  Evelien

 • Dineke
  Posted at 18:08h, 18 November Reply

  Wauw, ik krijg hier meteen positieve energie van! Wat een heerlijk artikel!

 • Nienke
  Posted at 21:14h, 18 November Reply

  Jaa, dit vind ik echt een super goede zeg. Dit ga ik onthouden. Fijn artikel om te lezen!

 • Irene
  Posted at 16:52h, 20 November Reply

  Helemaal waar! Ik maak andere mensen daar ook vaak attent op als ik merk dat ze in een negatieve houding blijven hangen. Moet er zelf alleen ook wat vaker aan denken. Hihi.

Post A Comment

CommentLuv badge