I did it

‘Succes met zwemmen!’ zei de jongen die bij de sportzaak werkt toen ik een badmuts en zwembril had afgerekend. Ik glimlachte breed en zei terug: ‘dat komt wel goed!’ Het was mijn plan om het de volgende ochtend gewoon te doen. Ik zou gewoon naar het zwembad rijden, een kaartje kopen en gewoon in het water duiken. Na 4 jaar niet gezwommen te hebben.

Zwemmen was zeg maar altijd mijn ‘ding’. Ik begon op mijn 10e met mijn eerste training wedstrijdzwemmen en ik heb dat tot mijn 16e volgehouden. Elke maandag, woensdag en vrijdag lag ik in het zwembad voor een training en op zondag had ik een wedstrijd. Elke keer als ik een medaille haalde namen mijn ouders mij uiteten naar de pannenkoekenboerderij, dus het was vaak feest op de zondagavond. Maar waarom ik gestopt ben? Ik denk dat het de leeftijd was…

Na vier jaar niet gezwommen te hebben stond ik op het punt om gewoon weer te gaan. Ik had zo vaak gedroomd over het wedstrijdzwemmen, dat het nu wel weer tijd was dat ik weer in het water dook. Maar nee… Elke keer had ik weer een smoesje: ‘Ik heb te slecht geslapen om te zwemmen’ en ‘Ik kan beter leren voor de tentamens’ of ‘Ik moet vandaag werken’…

Dus ik stelde het uit.

Maar, de zwemkriebels werden steeds erger. Zo erg dat ik tegen S. zei dat hij de wekker mocht zetten om mij om 8 uur uit bed te trappen. Vond ‘ie leuk. Maar, dat ging ook niet door omdat ik een echte keiharde deadline had. Ik besloot daarom vorige week dinsdag gewoon te gaan. Geen smoesjes, geen excuses. Alle andere dingen komen later wel.

En PLONS. Ik dook het water in. Tussen de drie 50-plussers die ook baantjes aan het trekken waren. Het geluid van water raasde langs mijn oren toen ik veel te hard ging voor iemand die al 4 jaar niet meer gezwommen heeft, maar ik vond het fijn. Ik probeerde alle slagen uit (behalve de vlinderslag dan, daar ben ik nog niet klaar voor) en kwam erachter dat ik de techniek niet verleerd was. Ik probeerde het zo lang mogelijk vol te houden, maar ik had niet meer de conditie zoals die was. Ik ga zelfs niet zeggen hoe lang ik het volhield, want dat kan beter.

Maar het was fijn, zo fijn dat ik inmiddels al twee keer geweest ben en een rittenkaart heb gekocht.

 

No Comments
 • Manon
  Posted at 09:50h, 16 June Reply

  Wat leuk dat je ook aan wedstrijd zwemmen hebt gedaan, ik ook een aantal jaren. Ik werd op geven moment puber,,,,.. tja … toen had ik geen zin meer om zoveel te trainen en elke weekend een wedstrijd te doen.terwijl ik clubkampioen was

  • Laura
   Posted at 10:02h, 16 June Reply

   Haha, herkenbaar! Ik stopte ook toen ik 16 was… Zonde eigenlijk, als ik er nu aan terug denk!

 • Roshelle
  Posted at 10:06h, 16 June Reply

  Lekker dat je nu weer eens ging zwemmen. Ik vind zwemmen ook heerlijk maar het wassen van mijn haar en alle klitten houdt me vaak tegen, stom eigenlijk!

  • Laura
   Posted at 10:45h, 16 June Reply

   Haha, gewoon doen! Ik heb expres ook een lading haarmaskers ingeslagen, mijn haar wordt vaak zo droog van het chloor!

 • Renate
  Posted at 10:19h, 16 June Reply

  Ik weet helemaal hoe je je voelt. Ik heb al 4 jaar geleden ook voor het laatst mijn favoriete sport uitgevoerd. Daar heb ik niet geheel zelf voor gekozen. Het begon allemaal met een blessure tot dat ik het uiteindelijk de rust in het weekend heerlijk vond. Volgend jaar ga ik toch weer de stap zetten en voeg ik me weer bij een korfbalteam.
  Blijf zwemmen! Zo te horen haal je er veel plezier uit.

  • Laura
   Posted at 10:45h, 16 June Reply

   Tof dat je weer de stap gaat zetten, succes!!!

 • Dina
  Posted at 10:20h, 16 June Reply

  Wat fijn dat je het zwemmen weer hebt opgepakt! Dat moet wel goed voelen als zwemmen altijd zo van zwemmen hield.

 • Léonie
  Posted at 10:55h, 16 June Reply

  Wat fijn dat je het zwemmen weer opgepakt hebt! Ik vind het ook heerlijk om te zwemmen. Ik heb nooit aan wedstrijdzwemmen gedaan maar het werd me wel altijd geadviseerd. Ik vind het fijn om de dag met een paar baantjes te beginnen.

 • Stella
  Posted at 11:20h, 16 June Reply

  Zwemmen is ZO zwaar. Ik ben er helemaal niet zo goed in, eigenlijk. Ik heb mijn drie diploma’s en that’s it. Ik krijg ook altijd zo’n nekpijn van het omhoog houden van mijn hoofd.. Is dat raar? Het lijkt me heerlijk om het goed te kunnen. Het is volgens mij ook echt goed voor ALLE spieren in je lichaam. Misschien ga ik ooit nog eens echt zwemmen, maar volgens mij gaat dat er nooit van komen met die bikini-angst alleen al. Ik vind het echt knap van je dat je gewoon bent gegaan. Hoop dat je er weer net zo van zult genieten als je vroeger deed! Liefs!

 • Iris
  Posted at 11:21h, 16 June Reply

  Wat goed dat je het weer hebt opgepakt, dat moet echt genieten zijn!

 • m(i)e
  Posted at 11:53h, 16 June Reply

  ik krijg er ook zin in als ik dit lees 😀

 • Marieke
  Posted at 13:25h, 16 June Reply

  Wat heerlijk! Ik ben vorige week ook voor het eerst weer serieus gaan zwemmen, als training voor een triathlon (!!). Het was echt wonderbaarlijk hoe snel ik mijn techniek had opgekrikt, met een paar simpele tips van de trainer. Zo fijn, ik ga snel weer!!

 • Simone
  Posted at 14:08h, 16 June Reply

  Dat klinkt super fijn! Goed dat je je oude hobby weer hebt op gepakt. Doet je vast goed, zo te horen 🙂

 • Milou
  Posted at 15:59h, 16 June Reply

  Wat leuk dat je je oude hobby weer hebt opgepakt:-) Ik krijg ook spontaan zin om te gaan zwemmen, haha.

 • Eva | Creativity & Chocolate
  Posted at 19:30h, 16 June Reply

  Herkenbaar, ik ben onlangs ook weer begonnen. Het is een van de weinige sporten waar ik echt van geniet. Helaas is het in ons zwembad alleen wel altijd heel erg druk…xx

 • annouska
  Posted at 17:28h, 17 June Reply

  Zo te horen heb jij je passie weer terug gevonden. Leuk om te lezen 😀

 • Annelies
  Posted at 20:01h, 18 June Reply

  Wat fijn dat je je oude hobby weer hebt opgenomen!

 • Sas
  Posted at 10:28h, 21 June Reply

  Super dat je het weer hebt opgepakt!

 • Donna Luisa
  Posted at 20:56h, 21 June Reply

  Wat goed dat je gewoon weer bent gegaan!

 • alexa
  Posted at 10:09h, 22 June Reply

  Tof dat je het toch maar weer gedaan hebt!

Post A Comment

CommentLuv badge