Czech Republic Roadtrip Guide

DSC_0064

Wil je eens op een ‘avontuurlijke’ budgetvakantie en heb je een auto tot je beschikking? Dan raad ik je aan om naar Tsjechië te gaan! Vooral als je flexibel bent ingesteld is Tsjechië het ideale land om op de bonnefooi te gaan roadtrippen. En dat op maar 8 uur rijden van huis! Afgelopen zomer ben ik samen met S. voor 1,5 week vertrokken naar Tsjechië. De vakantie werd wat korter dan gepland, omdat het gewoon te koud werd om in een tent te slapen. Omdat ik toch wel wat vragen kreeg hoe dat roadtrippen nou is gegaan, heb ik besloten om er gewoon een roadtrip guide van te maken. Met informatie over waar wij zijn geweest, onze ervaringen en wat tips! Voel je vrij om in de reacties jouw ervaringen te delen!

DSC_0007

Eerst even een algemeen kletspraatje.

Wij wilden graag roadtrippen in Tsjechië en ik moet zeggen dat het -op het weer na- niet is tegen gevallen. De natuur is héél mooi, maar veel toeristische dingen buiten Praag vind je niet. Je moet echt zelf op ontdekkingstocht gaan! Ook het weer is wat minder in Tsjechië. Het is eigenlijk te vergelijken met het weer in Nederland. Het kan héél mooi weer zijn, maar ook rotweer. Met dat laatste hebben wij helaas te maken gehad. We hebben maar 5 mooie dagen gehad, waarvan we er twee in de auto zaten. Juist… De campings hebben we gevonden via de app van ACSI Europa (een camping-app) waar je de kaarten ook voor een klein bedrag kunt kopen zodat je ze offline ook kan gebruiken. In de app staan ook wat cijfers en reviews bij de campings, dus zo sta je niet geheel voor verrassingen.

roadtrip

Onze route.

We zijn niet zo ‘diep’ Tsjechië ingedoken, maar we hebben wel véél gezien. Onze reis begon bij ons huisje (natuurlijk). Na iets meer dan 4 uur (op de helft van de heenreis dus) hebben we een camping opgezocht via de app van ACSI Europa. We kwamen uit bij een camping (camping Terrassen Alhetal) iets buiten Hann. Münden (punt B op de kaart) en besloten daar één nachtje te blijven. Op de weg naar de camping zagen we hoe mooi het plaatsje Hann. Münden wel niet was en we zijn daar gelijk na het opzetten van de tent heen gegaan om daar een drankje te doen! Dat is het leuke van op de bonnefooi gaan, zo zie je nog eens wat.

De volgende dag reden we verder naar de camping die we wél van tevoren hadden uitgezocht: Intercamp U Ferdinanda in Ceská Kamenice (punt C op de kaart). Dat was die hele primitieve camping waar ik het in eerdere blogpostjes over heb gehad. Maar: het was het waard want de natuur erachter was AMAZING. Rotsen, bergen, kloven, stromende riviertjes, ALLES. Op deze camping zijn we drie nachten gebleven en we hebben onder andere een uitstapje gemaakt naar het plaatsje Déçin.

Vervolgens vonden we het weer tijd om het boeltje te verkassen en zochten een camping op bij Praag via de ACSI Europa – app. Handig! Ons leek de camping Matyás de mooiste camping. De camping lag aan de rivier en het was vanaf de camping maar 10 minuten naar het station. Binnen een half uur zat je midden in Praag! Hier zijn we ook weer drie nachten gebleven en vonden dit de leukste camping!

S. had de avond voordat we weggingen uit Praag een camping iets buiten Karlovy Vary uitgezocht (punt E op de kaart) omdat we daar konden kanoën. Helaas pindakaas was het weer te slecht en zijn we maar twee nachten gebleven om vervolgens het boeltje in te pakken en richting huis te rijden.

Op de terugweg hebben we in een Ibis hotel in Melsungen geslapen om de volgende dag helemaal uitgerust het laatste stuk naar huis te rijden!
DSC_0063
Wat tips:

– Ga lekker uit eten! Het is zó goedkoop in Tsjechië. Je kunt voor 15 euro met z’n tweeën uiteten INCLUSIEF drinken en een toetje.

– Downloadt die camping-app! Het heeft ons zoveel geholpen met het zoeken naar campings. Anders hadden we moeten speuren op kaarten…

– Stop genoeg onderweg, maar dat wisten jullie vast al.

– Pluis de regio waar je heen wilt van tevoren uit om uit te zoeken waar je heen wilt. Of praat op de camping met de mensen die er staan of die nog tips hebben!

– Laat je ‘luxe-gedachten’ thuis. In Tsjechië zijn ze héél makkelijk met sanitair.

– Koop bij de grensovergang een vignet. Hiermee kun je de snelwegen op (een soort tol).

– Ga naar de IKEA in Praag. Sommige dingen zijn goedkoper! Wij hebben een gietijzeren pan gefixt voor 30 euro in plaats van 40 euro.

– Wees flexibel en gij zult niet teleurgesteld worden.

– Koop worstjes en maak een kampvuur (wel even vragen of het mag).

 

Als jullie mijn lijst nog willen aanvullen, wees vrij om te reageren!!! 

 

No Comments
 • Marjolein
  Posted at 07:53h, 10 September Reply

  Leuk artikel! Tsjechië is zo mooi, ik ben er 4 jaar geleden geweest! Wil echt nog eens terug, al helemaal als ik dit lees x

 • Anneleen
  Posted at 08:04h, 10 September Reply

  Leuk om te lezen! Ik ben deze zomer naar Praag geweest en ik ben er nog steeds enthousiast over 🙂 ik wil zeker nog een keer terug naar Tjechië!

 • Anne
  Posted at 09:05h, 10 September Reply

  Leuk! Mijn vrouw stelde voor ok volgend jaar ook een roadtrip te doen door Tsjechië met onze smurfentent, alleen twijfel ik nog een beetje over het sanitair enzo en dat is dus terecht 😀 Alhoewel het op sommige plekken ook gewoon echt niets uitmaakt, als de omgeving het allemaal goedmaakt..

  • Laura
   Posted at 13:17h, 10 September Reply

   Je kunt natuurlijk ook wat luxere campings uitzoeken, dar is het sanitair vast beter dan wat wij hebben meegemaakt.

 • Renee
  Posted at 09:14h, 10 September Reply

  Wat lijkt het me een prachtig land! Wat een prachtige foto’s van je!

 • Manon
  Posted at 12:55h, 10 September Reply

  Super leuk om te lezen!

 • Stella
  Posted at 13:27h, 10 September Reply

  Jeei, tips! Dat is zo fijn altijd, zo’n lijstje. Misschien dat Jim en ik Tsjechië kiezen voor onze eerste vakantie samen-samen (ipv. met pap en mam erbij). Dan ga ik jouw tips en alles zeker gebruiken! Liefs!

 • Linda
  Posted at 15:08h, 10 September Reply

  Leuk artikel! Tsjechië is inderdaad een prachtig land, ben er nu 3 keer geweest (waarvan één keer een paar dagen in Praag) en ik vond het heel erg mooi. Veel mooie ongerepte natuur nog en ook de steden en dorpjes zijn tof 🙂

 • Mayara Esther
  Posted at 16:38h, 10 September Reply

  Leuke artikel en handige tips! Het lijk me erg leuk om een keer daar heen te gaan, wel in de zomer (dan hebben we meer kans op zon en lekkere weer).

 • Alisa
  Posted at 18:22h, 10 September Reply

  Leuk om te lezen, wordt er helemaal enthousiast van! Ik vind die foto bovenaan erg tof! 🙂

 • Karlijn
  Posted at 20:27h, 10 September Reply

  Rondtrekken met de tent, ik mis het zo erg! Sinds mijn ouders de grote tent verkocht hebben, ga ik al twee jaar op korte citytrips. Mij hoor je niet klagen hoor, maar de tent mis ik wel een beetje 😛

 • Marcella
  Posted at 17:27h, 11 September Reply

  Leuk om te lezen! Wij waren vorig jaar in Praag en Cesky Krumlov. De laatste is een schattig stadje wat we onderweg naar Oostenrijk op onze route troffen. Tsjechië is leuk ja, ik zou er graag meer zien van de wonderschone natuur! Balen dat jullie best veel regen troffen :-/

 • Hoe bereid je een (kleine) roadtrip voor? | Ooh La Lau
  Posted at 07:32h, 31 October Reply

  […] roadtrip door Duitsland en Tsjechië gedaan. Hoe we dat op de reis zelf hebben aangepakt lees je hier. Aangezien de tijd van vakanties boeken er weer aan komt (ik heb stiekem al een reisje naar Kreta […]

Post A Comment

CommentLuv badge