Het leed dat studiekeuze heet.

IMG_20140118_152714

Naar Yale zullen we niet gaan natuurlijk. Maar: de vaste volger van Ooh La Lau zal het niet ontgaan zijn. Ik ben (zo goed als) gestopt met mijn studie Pedagogische Wetenschappen. Om toch wat van die anderhalf jaar over te houden volg ik nog wel twee vakken om hopelijk mijn propedeuse te halen. Maar daar wil ik het niet over hebben. Ik wil wel het hebben over het feit dat ik vóór mei een nieuwe studie moet/wil kiezen, maar niet weet welke.

Ik ben over een paar dingen (bijna) zeker: ik wil geen sociale opleiding meer doen en ik wil niet meer op de universiteit studeren. Doe mij maar HBO jongens. Ik weet heel goed wat ik niet wil. Maar ik weet totaal niet wat ik wél wil. Ik liep vanmorgen als een kip zonder kop rond op de Hogeschool van Amsterdam, niet wetende wat ik wilde en wat ik zoek.

Ik heb natuurlijk al wel een paar voorkeuren van studies op de Hogeschool van Amsterdam:

 •  Communicatie (ben ik daar wel het type voor?)
 •  Media, informatie en Communicatie (maar, je moet daar m&o voor gehad hebben op het VWO… Ik had het pretpakket: C&M. Gelukkig zijn er wel een paar omwegen) (maar ben ik daar wel creatief genoeg voor?)
 •  Journalistiek (ik vrees dat ik te kat-uit-de-boom-kijkerig ben voor die studie. Ik ben niet zo’n iemand die vrijwillig op mensen afstapt.)
 •  Euhm?

Ik vroeg me af wat jullie voor studie doen? Ik wil namelijk een beetje inspiratie opdoen…

Dus een paar vragen:
– wat voor studie doe jij?
– do you like it?
– DE BELANGRIJKSTE: wat denk je wat voor studie bij mij past!? 

 

 

 

No Comments
 • Laura
  Posted at 15:36h, 18 January Reply

  Ik studeer psychologie 🙂 En aangezien je geen sociale studie wil doen wordt dat hem niet. Ik twijfel op het moment zelf ook 🙁 Ben je niet bang voor een grote studieschuld als je na 1.5 jaar stopt?
  Laura recently posted…Dankbaar #42My Profile

 • Jana
  Posted at 15:50h, 18 January Reply

  Ik woon in België, dus het systeem is bij ons wel een beetje anders als bij jullie. Ik studeer communicatiewetenschappen, wat denk ik in Nederland overeenkomt met communicatie, media en informatie? Bij ons is het wel aan de universiteit. Dit jaar (het 1e jaar) vind ik nog niet héél interessant. We hebben heel veel algemene vakken (sociologie, politiek, samenleving… Bleh) maar het vak communicatiewetenschap zelf vind ik wel interessant dus dat zit wel goed. Na deze studie zou ik ook misschien een jaar journalistiek willen gaan doen, maar ik zit met hetzelfde dilemma als jij: ik schrijf wel graag, maar ik stap niet zo snel op mensen af, ben ik wel creatief genoeg enz… Ik heb nog een paar jaartjes, dus dat moet ik nog proberen uitzoeken 🙂 nog heel veel succes met het maken van je studiekeuze!

 • Linda
  Posted at 15:51h, 18 January Reply

  Ik heb een bachelor geschiedenis gedaan – maar universiteit (Utrecht) dus dat gaat ‘m dan ook niet worden – wel een hele brede studie, je hebt heel veel keuzevakken dus je kan het zo breed maken als je zelf wilt. Ik vond het heel erg leuk, maar je moet wel echt tegen veel theorie kunnen – dat wordt dan het voordeel op het HBO waarschijnlijk: veel meer praktijk!

  Sterkte met kiezen, het is echt lastig!
  Linda recently posted…Happychallenge #1: wat zijn jouw waarden?My Profile

 • Tessa
  Posted at 15:59h, 18 January Reply

  Ik doe MIC aan de HvA! Met de vraag of je wel creatief genoeg bent: de opleiding is een stuk minder creatief dan je in eerste instantie denkt! Voor vragen kun je me altijd mailen 🙂

 • Anne
  Posted at 16:03h, 18 January Reply

  Ja, dat is zeker een moeilijke keuze! Ik heb muziektherapie (HBO) gedaan en daarna ben ik begonnen aan pedagogische wetenschappen. Allemaal leuk en aardig, maar ook na een jaar gestopt (ik deed een schakelprogramma van 3 jaar in totaal) omdat vooral het theoretische echt niet mijn ding was. Is. Achteraf heb ik heel vaak gedacht dat ik de verkeerde keuze gemaakt had, maar uiteindelijk heb ik met mijn HBO-diploma heel veel verschillende dingen gedaan. Onder andere gewerkt als communicatie medewerker en persoonlijk begeleider van mensen met een licht verstandelijke beperking. Ik had nooit zo zwaar moeten tillen aan mijn studiekeuze (en had dus echt wel iets anders gekozen als ik nu weer zou kiezen!).
  Anne recently posted…These boots are made for showing offMy Profile

 • Sylvia
  Posted at 16:32h, 18 January Reply

  Oef, lastig! Om antwoord te geven op je vragen:
  – wat voor studie doe jij?
  Rechtsgeleerdheid op Tilburg University.
  – do you like it?
  Grotendeels wel, al blijf ik nu maar steeds op één stom bachelorvak hangen waardoor ik niet door kan stromen naar mijn master.
  – DE BELANGRIJKSTE: wat denk je wat voor studie bij mij past!?
  Ik gok dat Media, informatie en Communicatie wel iets voor je is.

  Succes met kiezen!
  Sylvia recently posted…Google ABCMy Profile

 • Annebelle
  Posted at 18:34h, 18 January Reply

  Ik doe Communicatiewetenschap, maar wel op de Universiteit, dus daar heb je dan weinig aan.
  Annebelle recently posted…Mijn favorieten uit het spam-je-blog artikel #2My Profile

 • Ilse den Besten
  Posted at 19:23h, 18 January Reply

  Ik snap precies wat je bedoeld, bij mij heeft het ook even geduurd voordat ik op mijn plek zat en het is echt een rotgevoel om geen idee te hebben hoe je toekomst eruit gaat zien.

  Wat voor studie bij jou past kan ik niet zeggen. Ik volg je niet lang genoeg en zo’n keuze moet je natuurlijk ook zelf maken. Wel een adviesje; probeer vooral een opleiding te kiezen waarvan je denkt dat hij je 4+ jaren kan blijven boeien en ietsje minder vanuit wat je nu al kan/wat voor type je bent. Je gaat een opleiding doen omdat je iets moet leren niet omdat je alles al kan en in een paar jaar kun je zo enorm veranderen. Voor het opwekken van creativiteit bestaan er verschillende technieken en na een keer of vijf ben je al zoveel meer gewend aan op mensen af stappen… Dat komt allemaal wel goed.

  Oke, wat ik zelf doe.
  Industrieël Product Ontwerpen.
  Basically een studie die zowel creatief is (concepten bedenken, tekenen) als technisch (welke materialen, sterkteberekeningen) en zowel met je hoofd (onderzoek doen, modelleren op de pc) als met je handen is (modellen maken in de werkplaats.)

  Ik vind het ontzettend leuk maar wel wat moeilijk; ik denk alleen als jij van de universiteit afkomt dat dit wellicht mee zal vallen. Ik heb er trouwens ooit een filmpje over opgenomen met mijn hogeschool ter promotie. Dit is hem als je wilt kijken –>

  Heel veel succes!

 • Anna
  Posted at 20:34h, 18 January Reply

  Ik doe pedagogische wetenschappen, ook in Leiden 😉 En I like it! Ik heb hiervoor hbo(ALO) gedaan en vind het theoretische nu juist heel fijn. Maar dat kan ook komen doordat ik in de 4 jaar hiervoor al zoveel praktijkervaring heb opgedaan. Dus kan me heel goed voorstellen dat hbo je meer aanspreekt.
  Verder denk ik dat Ilse helemaal gelijk heeft, kies wat jou aanspreekt, dan groei je er vanzelf in.
  Ik ken je natuurlijk niet echt maar ik denk dat de eerste 2 meer bij je passen.
  Succes!

 • Rosanne
  Posted at 21:27h, 18 January Reply

  Toevallig was ik gisteren nog op de meeloopdag van de studie die ik in september wil gaan doen: Communicatiesystemen (richting Multimedia Concepting & Design) 🙂 dit is aan de Hanzehogeschool in Groningen, maar de HU in Utrecht heeft ‘m ook – al is hij daar volgens mij wat meer gericht op economie en lijkt hij op de Hanze een wat creatievere inslag te hebben. Ik ben er nog niet begonnen (helaas), dus kan je inhoudelijk ook niet veel meer vertellen behalve dat het me ECHT ZO TOF lijkt 😀 Communicatie en MIC klinken me helemaal niet zo raar voor je. De allerbeste tip die ik kan geven is om héél veel open dagen en meeloopdagen te bezoeken, en rond te vragen bij mensen die een studie doen waar je eventueel interesse in hebt (waar je nu dus al een beetje mee bezig bent zie ik, da’s dus heel goed!). Ik weet eigenlijk al wel zeker dat ik Communicatiesystemen (wil) ga(an) doen, ben in het najaar naar een open dag geweest en dus gisteren naar een meeloopdag, maar ik ga alsnog naar hun eerstvolgende open dag. Dit deels zodat mijn ouders kunnen zien waar ik terechtkom, maar ook deels… you know. Je kan nooit genoeg informatie hebben!

  X Rosanne
  Rosanne recently posted…TAG: Confessions Of A BloggerMy Profile

 • Marlous
  Posted at 22:23h, 18 January Reply

  Ah heel herkenbaar! Heb ook C&M op vwo gedaan en vorig jaar begonnen met taal en cultuurstudies aan de uni, in december gestopt. Vond het echt niet leuk.Toen wist ik het echt niet meer, wo/hbo? Uiteindelijk een studiekeuzetest gedaan (een hele dure uitgebreide) en daar kwam communicatie en informatiewetenschappen uit, en dat doe ik nu. Is een soort communicatie met een focus op media (zo moest ik nu een paper schrijven over ipadscholen en krijg je dan heel veel stof over wat het internet met ons brein doet, en de digitalisering, maar krijg ik ook vakken uit film en televisie wetenschap).
  Op zich vind ik het heel leuk, en uit de test kwam ook duidelijk dat ik een universitaire studie moest doen, geen hbo. Toch vind ik het nog steeds maar mwoah. Hoewel ik sómmige dingen heel interessant vind, vind ik heel veel lange onderzoeken lezen helemaal niet interessant en merk ik dat ik nu vooral studeer om het papiertje te halen. Dus ja. Lastig wel.

  Ik zat wel met de zelfde voorkeuren als jij. Communicatie is alleen wel een studie die zeer verzadigd is, helemaal op hbo niveau. Journalistiek zou ik persoonlijk niet kiezen, tenzij je heel all round (radio, tv, print, krant) wil worden opgeleid. Anders zou ik een studie Nederlands kiezen met een master in journalistiek.
  Maar misschien moet je dus eens naar mijn studie, CIW kijken. Zit in Utrecht maar ik geloof ook in Groningen en in Amsterdam vind je een soort gelijke opleiding (media en cultuur ofzo?). Voor allen heb je minimale wiskunde kennis nodig. Wel wo maar ik vind mijn studie nog best wel interactief, niet zo saai en stijf.

  Succes, want ik weet hoe lastig het is en vind het zelf ook heel moeilijk allemaal..

 • Inge
  Posted at 22:49h, 18 January Reply

  Ik doe Communicatie- media, reclame en design! Ik heb inderdaad ook getwijfeld met MIC aan de HVA.. Mijn opleiding is erg praktijkgericht en de opleiding is onderverdeeld in 4 blokken de eerste 2 jaar.
  Dit jaar heb ik in blok 1 het thema: Event gehad, een evenement organiseren en alle (theoretische en praktijkvakken) die je krijgt zijn daarop gericht, nu zit ik in de tentamenweken van blok 2; journalistiek! SUPERLEUK! Echt mijn ding, daar ga je met een groep een magazine maken, schrijven en vormgeven! Geen zorgen je krijgt lessen photoshop:) en aankomend blok heb ik het blok marketing… Een nieuw merk op de markt zetten.. Hier zie ik wel wat tegenop.

  Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat mijn vooropleiding (mbo) net als die van jou zorg en welzijn/sociaal was. Ik wilde dat totaal niet meer en met deze opleiding krijg je 2 jaar de tijd om rustig bij hele verschillende kanten te kijken en is het niet alleen maar communicatie… Want dat is saai, als ik 3 mensen uit mijn klas moet geloven die enkel van een ‘communicatie’ opleiding afkomen. Dus als je wel weet dat je een soort van deze kant op wilt en dus ook voorzichtig iets van journalistiek wilt meemaken kan ik dit zeker aanraden! Opleiding zelf zit op InHolland ik doe het in Den haag maar de opleiding zit ook in Diemen! Als je vragen hebt mail me maar!;) good luck

 • Joanne
  Posted at 22:54h, 18 January Reply

  Lastige keuze altijd dit! Been there en ik ken de stress erachter heel goed. Zelf doe ik nu dus wel een sociale opleiding: lerarenopleiding geschiedenis voor het middelbaar onderwijs. Ik ben heel introvert, dus deze opleiding kost me best wel wat energie, maar ik word ook echt heel blij en gelukkig van mijn leerlingen. Hoe stom en burgerlijk dat misschien ook klinkt.Geschiedenis is leuk, maar je moet (zoals hierboven gezegd werd) goed tegen veel (soms droge) theorie kunnen. Lesgeven is ook ontzettend leuk, maar je moet best sterk in je schoenen staan soms. Gelukkig leer je dat tijdens je opleiding wel, dat scheelt.
  Uhm mijn kleine tip m.b.t. het zoeken van een studie: laat anderen niet bepalen wat bij je past. Ik snap dat je dat met deze vraag absoluut niet bedoelt en dat je puur op zoek bent naar extra opties, maar voel jezelf heel goed aan en ga af op je gevoel. Soms erg lastig, maar uiteindelijk heb je er zoveel meer aan.
  Joanne recently posted…Leren is niet leuk nee.My Profile

 • Sanne
  Posted at 10:52h, 19 January Reply

  Ik studeer MIC aan de Hogeschool van Amsterdam en toen ik drie jaar geleden begon, had ik de creativiteit van een stoeptegel.. haha. Gaandeweg leer je anders denken. En wat M&O betreft: het zat in mijn vakkenpakket op de middelbare school, maar ik heb er tot nu toe pas bij een vak iets aan gehad. Daar zou ik me dus niet op blindstaren. Als je vragen hebt over de studie, let me know!
  Sanne recently posted…32m2 schoonheidMy Profile

 • Alisa
  Posted at 11:44h, 19 January Reply

  Ik ken het probleem! Ik heb het vmbo gedaan, toen ik mijn diploma haalde besloot ik het havo te doen. Toen ik daarvoor geslaagd was, wist ik nog steeds niet wat ik wilde gaan doen dus besloot ik het vwo te doen. Ik ben nu dus bijna 20 en zit in het laatste jaar van de middelbare school, dus moet ik nu een keuze gaan maken. Ik weet het nog steeds niet, maar ben druk opzoek. Tot nu toe lijkt Psychobiologie me wel wat, maar ik zou ook wel heel graag Photography aan de hku doen. Twee van mijn vriendinnen doen Media, informatie en Communicatie en hebben het daar erg naar hun zin. Journalistiek lijkt mij ook heel leuk, maar ik denk dat ik daar idd te verlegen voor ben. Het schijnt wel een leuke opleiding te zijn. Heel veel succes met kiezen! Kies vooral iets wat je leuk lijkt!

 • Dina
  Posted at 19:46h, 19 January Reply

  Het maken van een studie keuze is zo moeilijk. Toen ik een paar jaar geleden moest kiezen wat ik wilde doen, heeft mij dat zo ontzettend veel stress opgeleverd.
  Ik heb docent Duits gedaan, maar het feit dat je dan met je diploma niet veel anders kunt dan docent worden, vind ik maar beangstigend. In februari begin ik met de studie Europese Talen en Culturen aan de RUG (daar kan ik dus nog niet zo veel over zeggen).

  Misschien kun je een dag meelopen bij verschillende opleidingen. Waarschijnlijk weet je heel goed wat je wilt, maar de knoop doorhakken is gewoon erg moeilijk. Mijn tip: Volg je hart (dan zit je meestal goed). 🙂

  Succes met het maken van een keuze!
  Dina recently posted…Ik ben echt net een bejaard wijfMy Profile

 • Mandy
  Posted at 23:45h, 19 January Reply

  Ik studeer communicatie, vierdejaars inmiddels. Als je iets wilt weten over de opleiding mag je me altijd mailen!
  Mandy recently posted…Food: Culi CruiseMy Profile

 • Rosebird
  Posted at 07:54h, 23 January Reply

  Als eerst wil ik zeggen wat goed dat je gestopt bent! Hè, wat, wat goed? Ja! Goed van je! Het is en blijft echt wel een grote stap om daadwerkelijk te stoppen met een studie, terwijl dat alleen maar positief is! Want je kiest voor jezelf en doet iets wat jij leuk vindt… Dus ik vind het knap van je!
  Ik heb zelf een jaartje journalistiek gedaan en ben daar ook mee gestopt, niet omdat ik het niet leuk vond, want oh! wat een leuke studie is dat! Het punt was meer dat ik niet ambitieus genoeg was(/ben). Dus het is sowieso een tip omdat het leuk is, maar houdt er wel rekening mee dat het een zware studie is en je jezelf eigenlijk echt moet onderscheiden van de andere studenten. En dat je zegt dat je misschien niet durfal genoeg bent, dat leer je! Je moet niet vergeten dat een studie er is om juist dingen te leren, je kan niet stoomklaar beginnen met een studie, want dan leer je in feite niet veel…
  Ik doe nu Pedagogiek, dus jouw studie maar dan op HBO-niveau, maar dat zou je dan ook niet aanstaan. Ben wel benieuwd waarom je bent gestopt? Want ik wil misschien na m’n HBO de uni gaan doen.
  Heel veel succes met je studiekeuze! Goed oriënteren en iets doen waar jij je goed bij voelt.
  Rosebird recently posted…Kip wrapsMy Profile

 • Laura
  Posted at 08:59h, 23 January Reply

  Allemaal superbedankt voor alle reacties! Ik heb er echt veel aan gehad en ik schrijf van het weekend weer een update.

  Liefs,

  Laura
  Laura recently posted…Tag: The blog friendship bookletMy Profile

Post A Comment

CommentLuv badge