Bramensap volgens oma’s recept.

In augustus vorig jaar heb ik bramen gezocht in duin. Gewapend met ‘zoekertjes’ (zo noemen wij de emmertjes die je meeneemt om bramen te zoeken) had ik na een middag zoeken twee bakjes vol. Ik besloot het in te vriezen. Het leek mij het leukst om in mijn nieuwe huisje bramensap volgens oma’s recept te maken. Gisteren besloot ik om het te gaan maken, ik had immers een ochtendje vrij van werk. Na een telefoontje met oma, die het recept haarfijn uitlegde, ging ik aan de slag. En het leuke is? Ik heb toestemming van oma om het recept met jullie te delen!

Je hebt nodig:

1. bramen (haha)
2. kaneel
3. suiker
4. maizena

5. twee pannetjes
6. vergiet/zeef

Bereidingstijd: ca 1 uur.

Als eerst stop je alle (wel schoongemaakte, je wilt geen beestjes) bramen in een pannetje en vult de pan met water zodat de bramen nét onder water staan. Je zet dit pannetje op het vuur en brengt het aan de kook. Als het kookt zet je het vuur weer laag en laat je het een uurtje doorpruttelen. Wanneer de pitten verkleuren na een uur, is het klaar. Ik zelf zag helemaal geen pitten, maar misschien ligt dat aan het soort braam.

Dan pak je het andere pannetje en het vergiet en giet je het sap in het vergiet (met het andere pannetje eronder!). Nu blijft er alleen pulp in het vergiet over. Hierna zet je het sap weer op het vuur. Vervolgens doe je er een paar schepjes suiker in (nu mag je proeven hoeveel suiker je wilt, wel blazen!) en een beetje kaneel. Het geheim van mijn oma is om een beetje maizena met water te mengen tot een papje, dit al roerende toevoegen (heel voorzichtig) en wanneer de sap dikker begint te worden stoppen met het toevoegen van het maizena-papje. Ik had helaas geen maizena in huis, dus ik heb het zonder gedaan.

En klaar is kees!

Zoek jij wel eens bramen? En heb jij wel eens bramensap gemaakt?

 

12 Comments
 • Geertje
  Posted at 08:55h, 10 January Reply

  Bramen ben ik zelf niet zo’n fan van, maar rode bessen wel, dus maak vaak rode bessensap… heerlijk is dat! Lekker over de griesmeel pap of pudding!
  Geertje recently posted…De Sleutelbos…My Profile

 • Femke
  Posted at 09:00h, 10 January Reply

  Mmm dit klinkt zo lekker! Ik heb het zelf nog nooit gemaakt, maar een vriend van me maakt wel altijd zelf bessensalp voor me, ook erg lekker 🙂

  liefs,
  Femke
  Femke recently posted…De konijnenliefdes van mijn levenMy Profile

 • Annebelle
  Posted at 11:18h, 10 January Reply

  Bramen plukken is altijd zo leuk om te doen!
  Annebelle recently posted…Mijn favorieten uit het spam-je-blog artikel #1My Profile

 • Kelly
  Posted at 16:22h, 10 January Reply

  Wat lijkt me dit lekker!
  Kelly recently posted…OPI | Dining all frisco & Pirouette my whistle.My Profile

 • Xandra
  Posted at 21:01h, 12 January Reply

  Ziet er lekker uit! Ik heb helaas geen idee waar ik hier in de buurt bramen zou kunnen vinden, vroeger zocht ik ze wel eens in het bos. Heerlijk!
  Xandra recently posted…WINNING!My Profile

  • Laura
   Posted at 21:29h, 12 January Reply

   Gewoon in de supermarkt in die vriesvakken, haha!

  • art
   Posted at 13:31h, 12 August Reply

   Op dit moment is heel veel te plukken , omgeving van Spijkenisse , groetjes Arthur

 • Suzanne
  Posted at 11:17h, 19 July Reply

  Ik ga zometeen jouw recept uitproberen. Ben benieuwd!

 • lenie
  Posted at 20:24h, 06 September Reply

  we hebben zelf bramen dus elk jaar mak ik potten vol sap. Na het wassen zet ik de bramen op een laaf vuur met een klein beetje water op. Nadat de bramen uitgekookt zijn, door de zeef die op een andere pan staat; de sap verdunnen met 1/3e deel water, anders is ze veel te sterk. Suiker toevoegen en proeven of het genoeg is.
  Ik maak de sap aan met aardappelmeel daar blijft het sap mooi helder van!!
  Nu in potjes gieten die je lucht-dicht kan afsluiten.

  Succes!

  Lenie

 • Ria Alblas
  Posted at 18:58h, 28 July Reply

  Wij plukken zelf bramen van onze struiken in de moestuin .En ook cassis bessen en zwarte bessen .
  Dit alles samen in een grote pan koken wij doen het door een stuk oude laken .
  Heb je prachtig sap .De doek dicht vouwen en voorzichtig knijpen .
  Als het afgekoeld is.
  Zet ik het weer op in een schone pan en als het kookt doe ik het door een trechter heet in een donkeren fles wel de dop goed strak opdraaien wel de flessen in heet soda water schoongemaakt De doeken gooi ik weg en gebruik steeds schonen.
  Blijft een jaar goed als het dicht blijft en in het doker bewaren .
  succes

  • Ben
   Posted at 15:25h, 19 August Reply

   Mijn moeder maakte vroeger ook bramensap. Dat werd na een tijdje een soort bramenwijn, alcoholisch. Ik heb geen idee wat ze precies deed. Wie wel??

 • Nico
  Posted at 13:55h, 18 July Reply

  Net een pannetje klaar. Nu eens met kaneel.
  Het wordt vanavond door de kids getest.:)

Post A Comment

CommentLuv badge